Home Behandelprotocollen CML Risicoclassificatie

Berekening van de risicoscores

Bereken de risicoscores op basis van de waardes van de eerste ziektedag, bij presentatie.

Sokal- en Euro-/Hasford score

Klik HIER voor de applicatie van het European Leukemie Net (ELN) of gebruik de Hematology app (onderdeel 'Risk scores') om de Sokal score en Euro-/Hasford score te berekenen.

EUTOS score

Klik HIER voor de applicatie van het European Leukemie Net (ELN) of gebruik de Hematology app (onderdeel 'Risk scores') om de EUTOS score te berekenen.

ELTS score

Klik HIER voor de applicatie van het European Leukemie Net (ELN) of gebruik de Hematology app (onderdeel 'Risk scores') om de European Long Term Survival (ELTS) score te berekenen.

Interpretatie van de risicoscores

Sokal-, Euro-/Hasford en EUTOS score

Risicogroep Sokal score Euro-/Hasford score EUTOS score
Laag <0,8 ≤780 ≤87
Intermediair 0,8 – 1,2 781 – 1480 -
Hoog >1,2 >1480 >87

De Sokal score, de Euro-Hasford score en de EUTOS score zijn een maat voor het risico op transformatie dan wel progressie van de CML. Het berekenen van deze scores is met name van prognostisch belang. De uitkomst heeft echter geen invloed op de keuze van eerstelijns­behandeling met TKI.

ELTS score

Risicogroep ELTS score
Laag ≤1,5680
Intermediair 1,5681 – 2,2185
Hoog >2,2185

De ELTS score is gevalideerd voor de voorspelling van CML-gerelateerde dood in patiƫnten met CML in chronische fase die behandeld worden met een TKI. De ELTS score verdient de voorkeur om te gebruiken indien standaard gestart wordt met imatinib als eerstelijns TKI.

 

Ga terug naar de CML homepage of lees meer over CML:

Ga terug naar de algemene homepage Behandelprotocollen