Wat is de ziekte van Waldenström?

De ziekte van Waldenström is een kwaadaardige woekering van zowel lymfocyten, één van de soorten witte bloedcellen, als plasmacellen. De aandoening valt onder de non-Hodgkin lymfomen (lymfeklierkanker). lees meer

Wat is de ziekte van Waldenström?

De ziekte van Waldenström is een kwaadaardige woekering van zowel lymfocyten, één van de soorten witte bloedcellen, als plasmacellen. De aandoening valt onder de non-Hodgkin lymfomen (lymfeklierkanker).

De ziekte van Waldenström begint vaak sluimerend. Bij veel patiënten ontwikkelt de ziekte zich langzaam. De ziekte kan vele jaren aanwezig zijn zonder dat u (veel) klachten en symptomen ervaart.

In uw beenmerg worden door de stamcellen rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes gemaakt. Er zijn verschillende soorten witte bloedcellen, waaronder lymfocyten. Bepaalde lymfocyten produceren antistoffen (ook wel afweereiwitten genoemd). Antistoffen hebben een belangrijke rol in de afweer. Ze helpen uw lichaam bij het opruimen van virussen en bacteriën. Bij de ziekte van Waldenström is de ontwikkeling van zo’n type lymfocyt ontspoort.

Het gevolg van de ontsporing is dat u een te grote hoeveelheid van één en hetzelfde type antistof (kloon) aanmaakt. Dit wordt ook wel monoklonaal proteïne of M-proteïne genoemd. Bij de ziekte van Walden­ström is dit M-proteïne van het subtype IgM. Dit subtype is een relatief groot eiwit. Dit grote, afwijkende eiwit kan veel verschillende klachten veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld uw bloed stroperiger maken, maar ook bloedingen veroorzaken.

De ontsporing van de lymfocyt in het beenmerg kan ook de aanmaak van uw normale bloedcellen verdringen. Hierdoor veranderen uw bloedwaarden. Dit uit zich bijvoorbeeld in bloedarmoede (wat leidt tot vermoeidheid), een laag aantal normale witte bloedcellen (wat een verhoogde kans op infecties geeft) of een laag aantal bloedplaatjes (wat voor een verhoogde kans op bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken zorgt).

Hoe vaak komt de ziekte van Waldenström voor?

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 250 patiënten de diagnose ziekte van Walden­ström. In Nederland zijn er meer dan 1500 mensen met deze aandoening. Het is een ziekte die vooral bij oudere mensen voorkomt. Veel patiënten zijn ouder dan 60 jaar. 

Meer informatie

Op de website van patiëntenorganisatie Hematon leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling
  • Vooruitzichten