Wat is polycythemia vera?

Polycythemia vera (PV) is bloedziekte waarbij in het beenmerg te veel rode bloedcellen worden gevormd. Hierdoor stroomt het bloed moeilijker door kleine bloedvaatjes. lees meer

Wat is polycythemia vera?

Polycythemia vera (PV) is een bloedziekte die niet overgaat. Bij PV vormen zich in het beenmerg te veel rode bloedcellen. Hierdoor wordt het bloed dikker en stroomt het moeilijker door kleine bloedvaatjes. Daardoor is er meer kans op stolsels in aders en slagaders (trombose).

De groei van het aantal rode bloedcellen komt door een afwijking in de beenmergstamcel. Deze afwijking heet de JAK2-mutatie. 

Door deze JAK2-mutatie blijft de beenmergstamcel delen, terwijl dat niet hoeft. Dit zorgt voor meer rode bloedcellen en daarmee ook een verhoogd hemoglobinegehalte (Hb) en hematocrietwaarde (Ht). Meestal is het aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes ook verhoogd.

Hoe vaak komt polycythemia vera voor?

PV is een zeldzame ziekte. Het komt naar schatting bij 1,5 tot 3 op de 100.000 mensen voor. Dit zijn vooral oudere patiƫnten, maar ook jongere mensen kunnen deze ziekte krijgen. De gemiddelde leeftijd op het moment van diagnose is 55 tot 60 jaar.

Meer informatie

Op de website van de MPN stichting leest u meer over:

  • Symptomen
  • Diagnose
  • Behandeling