Wat is primaire myelofibrose?

Als u primaire myelofibrose heeft, maakt uw lichaam te veel bindweefsel in uw beenmerg aan. Hierdoor worden er steeds minder bloedcellen aangemaakt. lees meer

Wat is primaire myelofibrose?

Primaire myelofibrose (PMF) is een zeldzame ziekte van het beenmerg. Bij deze ziekte maakt het lichaam te veel bindweefsel in het beenmerg aan. Daardoor is er steeds minder plek voor het beenmerg.

De namen ‘primaire myelofibrose’ en ‘myelofibrose’ worden allebei gebruikt. Bij deze ziekte groeien er snel veel witte bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg. Dat leidt tot fibrose: bindweefselvorming (dat noemen we ook wel verlittekening) in het beenmerg. Hierdoor wordt het beenmerg langzaam vervangen door bindweefsel. Daardoor kunnen er steeds minder bloedcellen aangemaakt worden.

In de beginfase van primaire myelofibrose is er meestal alleen een sterk verhoogd aantal bloedplaatjes. Dan is er nog niet veel bindweefsel in het beenmerg. Deze beginfase wordt pre-fibrotische myelofibrose genoemd. Deze fase van de ziekte lijkt soms erg op essentiële trombocytose.

Hoe vaak komt primaire myelofibrose voor?

Primaire myelofibrose is een zeldzame ziekte en komt volgens schatting bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen voor. Dit zijn vooral oudere patiënten, maar ook jongere mensen kunnen deze ziekte krijgen. De gemiddelde leeftijd op het moment van diagnose is ongeveer 65 jaar. Ongeveer 20 tot 25 procent van de patiënten is jonger dan 55 jaar. 

Meer informatie

Op de website van de MPN stichting leest u meer over:

  • Symptomen
  • Diagnose
  • Behandeling