Wat zijn zeldzame stollingsfactor­deficiënties?

Als u een stollingsfactordeficiëntie heeft, dan heeft u te weinig van een bepaalde stollingsfactor in uw bloed. U heeft daardoor een grotere kans op blauwe plekken, bloedingen (na een ongeval) en nabloeden bij een ingreep lees meer

Wat zijn zeldzame stollingsfactor­deficiënties?

Als u een stollingsfactordeficiëntie heeft, dan heeft u te weinig van een bepaalde stollingsfactor in uw bloed. U heeft daardoor een grotere kans op blauwe plekken, bloedingen (na een ongeval), nabloeden bij een ingreep en overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie.  

De meest voorkomende stollingsfactordeficiënties zijn hemofilie A (tekort aan stollingsfactor VIII) en hemofilie B (tekort aan stollingsfactor IX). U kunt ook een tekort aan een andere stollingsfactor hebben, zoals fibrinogeen of de stollingsfactoren II, V, VII, X, XI, XII en XIII. Deze deficiënties zijn echter zeer zeldzaam.

Het kan soms lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dit komt omdat er vaak niet meteen aan een zeldzame stollingsfactordeficiëntie gedacht wordt. Per stolilngsfactordeficiëntie verschilt het wanneer en hoe men tot een diagnose komt.  

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-patiënten leest u meer over de verschillende zeldzame stollingsfactordeficiënties. 

Video’s over zeldzame stollingsfactordeficiënties


Factor II deficiëntie


Factor V deficiëntie


Factor VII deficiëntie


Factor X deficiëntie


Factor XI deficiëntie


Factor XIII deficiëntie