Wat is essentiële trombocytose?

Bij essentiële trombocytose (ET) heeft u te veel bloedplaatjes in uw bloed. Het is een zeldzame aandoening van het beenmerg. lees meer

Wat is essentiële trombocytose?

Essentiële trombocytose (ET), ook wel essentiële trombocytemie genoemd, is een zeldzame aandoening van het beenmerg. Bij deze ziekte heeft u te veel bloedplaatjes in het bloed. Hierdoor heeft u een verhoogde kans op het krijgen van bloedstolsels in uw aders of slag­aders (trombose). Echter, een zeer sterk verhoogd aantal bloedplaatjes kan ook weer leiden tot een hogere kans op bloedingen. 

ET ontstaat doordat in het beenmerg een woekering van voornamelijk megakaryocyten plaatsvindt. Dit zijn de voor­loper­cellen waaruit bloedplaatjes worden gevormd. Door de woekering ontstaan er te veel bloedplaatjes (trombocyten) in het bloed.

Hoe vaak komt ET voor?

ET is een zeldzame ziekte en komt naar schatting voor bij 1,5 tot 2,5 op de 100.000 mensen. Dit zijn vooral oudere mensen, maar ook jonge mensen kunnen deze ziekte krijgen. De gemiddelde leeftijd op het moment van diagnose is ongeveer 60 jaar. Ongeveer 20% van de patiënten is jonger dan 40 jaar. 

Meer informatie

Op de website van de MPN stichting leest u meer over:

  • Symptomen
  • Diagnose
  • Behandeling