Wat is chronische lymfatische leukemie?

Bij chronische lymfatische leukemie (CLL) is er een toename van een bepaald type afwijkende rijpe witte bloedcellen, die we lymfocyten noemen. De ziekte verloopt zeer geleidelijk en wordt vaak per toeval ontdekt. lees meer

Wat is chronische lymfatische leukemie?

Bij chronische lymfatische leukemie (CLL) is er een toename van een bepaald type afwij­kende rijpe witte bloedcellen, die we  lymfocyten noemen. De ziekte verloopt zeer geleidelijk en wordt vaak per toeval ontdekt.

Lymfocyten beschermen uw lichaam tegen met name virusinfecties. De lymfocyten bij CLL zijn echter afwijkend. Ze zijn al rijp en hebben geen functie meer. Normaal gesproken zouden deze cellen afsterven, maar door de ziekte gebeurt dat niet.

Bij CLL kan de ziekte lang aanwezig zijn zonder dat u (veel) klachten en symp­tomen ervaart. In dat geval wordt er een wait-and-see beleid gevoerd. Een wait-and-see beleid betekent dat u regelmatig wordt gecontroleerd, maar dat er met behan­de­ling gewacht wordt totdat uw klachten verergeren. De reden hiervoor is dat sneller behandelen niet voor een langere overlevingsduur zorgt. Behandeling kunt u vanwege de bijwer­king­en zelfs als nadelig ervaren.

Hoe vaak komt CLL voor?

CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie in de westerse wereld. Per jaar krijgen in Nederland ruim 900 mensen de diagnose CLL. De ziekte komt vooral voor bij oudere mensen.

Meer informatie

Op de website van patiƫntenorganisatie Hematon en de website van platform CMyLife leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling