Wat is acute lymfatische leukemie?

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Het is een ziekte van uw beenmerg, waarbij voorlopercellen van witte bloedcellen (blasten genaamd) ongecontroleerd gaan groeien. Hierdoor wordt uw normale bloedaanmaak verstoord. lees meer

Wat is acute lymfatische leukemie?

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Het is een ziekte van uw beenmerg, waarbij voorlopercellen van witte bloedcellen (blasten genaamd) ongecontroleerd gaan groeien. Hierdoor wordt uw normale bloed­aan­maak verstoord.

Het beenmerg is het orgaan waarin bloedcellen worden aangemaakt. Als er kankercellen in het beenmerg voorkomen, dan kan uw beenmerg zijn werk niet meer goed doen.

De kankercellen bestaan uit onrijpe lymfocyten die we lymfoblasten noemen. Deze blasten blijven zich delen en verdringen daardoor de aanmaak van normale bloedcellen. Hierdoor veranderen uw bloedwaarden. Dit uit zich bijvoorbeeld in bloedarmoede (wat leidt tot vermoeidheid), een laag aantal normale witte bloedcellen (wat een verhoogde kans op infecties geeft) of een laag aantal bloed­plaatjes (wat zorgt voor een verhoogde kans op bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken).

De zieke bloedcellen kunnen zich in korte tijd snel vermenigvuldigen. Dit kan gebeuren in enkele dagen tot enkele weken. Vandaar dat deze vorm van leukemie een acute ziekte is. Dat wil zeggen dat u in korte tijd ziek kan worden. De zieke witte bloedcellen verplaatsen zich van het beenmerg naar de bloedbaan, maar kunnen zich ook verplaatsen naar uw centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit laatste wordt gecontroleerd door middel van een ruggenprik. Soms stapelen de zieke cellen zich op in organen, zoals de huid, lymfeklieren, milt, lever.

Hoe vaak komt ALL voor?

ALL is een zeldzame aandoening. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 220 mensen de diagnose ALL. Iets meer dan de helft van hen is jonger dan 15 jaar.

Er is een duidelijk verschil tussen ALL op kinderleeftijd en ALL bij volwassenen. De behan­deling en de genezings­kansen zijn anders. Kinderen worden intensiever behandeld en hun vooruitzichten zijn beter dan die van volwassenen.

Meer informatie

Op de website van patiƫntenorganisatie Hematon leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling
  • Vooruitzichten