Wat is auto-immuun hemolytische anemie?

Bij een auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) maakt uw lichaam antistoffen aan tegen uw eigen rode bloedcellen. Deze antistoffen binden aan de rode bloedcellen en zorgen ervoor dat deze afgebroken worden. Hierdoor ontstaat er bloedarmoede (anemie). lees meer

Wat is auto-immuun hemolytische anemie?

Bij een auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) maakt uw lichaam antistoffen aan tegen uw eigen rode bloedcellen. Deze antistoffen binden aan de rode bloedcellen en zorgen ervoor dat deze afgebroken worden. Hierdoor ontstaat er bloedarmoede (anemie). Een AIHA kan soms in zeer korte tijd ontstaan met een ernstige bloedarmoede en bijbehorende klachten, maar kan ook mild verlopen.
 
AIHA is een auto-immuunziekte. Normaal gesproken vormt het lichaam antistoffen tegen lichaamsvreemde binnendringers, zoals virussen en bacteriƫn. Bij een auto-immuunziekte worden er door een vergissing antistoffen gevormd tegen het eigen lichaam. Bij een AIHA zijn deze antistoffen gericht tegen de rode bloedcellen. De behandeling van AIHA richt zich dan ook op het uitdoven van deze onnodige reactie van het afweersysteem.

Oorzaak

De oorzaak van een AIHA is niet bekend. Een AIHA kan op zichzelf staan, maar kan ook ontstaan vanuit een andere aandoening zoals een infectie met een virus, een kwaadaardige bloedziekte of een andere auto-immuunziekte.

Symptomen

Door het tekort aan rode bloedcellen kunt u bij een AIHA last hebben van vermoeid­heid, kortademig­heid, zwakte en bleek zien. Bij de afbraak van de rode bloedcellen komt het ijzer­houdende eiwit hemoglobine en het afbraakproduct bilirubine vrij. Hierdoor kan uw urine donker kleuren en uw huid en oogwit geel. 

Hoe vaak komt AIHA voor?

AIHA is een zeldzame aandoening. In Nederland komt deze aandoening naar schatting voor bij 1 op de 150.000 tot 300.000 mensen.

Meer informatie

Op de website van stichting Zeldzame bloedziekten leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling