Flowchart

Klik HIER voor de flowchart diagnostiek en behandeling van EBV reactivatie en PTLD na allogene SCT (afgeschermd, alleen toegankelijk via netwerk Radboudumc).

Kliniek

De kliniek van EBV reactivatie en PTLD is heterogeen en soms moeilijk als zodanig te herkennen:

  • B-symptomen. Met name koorts en nachtzweten, maar ook gewichtsverlies. Een onderliggende infectie dient uitgesloten te worden
  • Lymfadenopathie en/of hepato-splenomegalie. Vaak ook extra-nodale lokalisatie van lymfoom, met name in de darmen en het centraal zenuwstelsel
  • Bij laboratoriumonderzoek verhoogd LDH en/of (relatieve) monocytose

Het beloop van een EBV reactivatie of manifest PTLD kan sterk variëren, maar is bij patiënten met een PTLD na een allogene SCT vaak agressief. Het is van groot belang zich steeds te realiseren dat een EBV infectie (primair of als reactivatie) en een PTLD na allogene SCT een klinisch urgente en potentieel levens­bedreigende aandoening vormt.

Monitoring middels PCR EBV na allogene SCT

Monitoring middels PCR EBV heeft vroegdiagnostiek en snelle, indien mogelijk pre-emptieve, behandeling van EBV infecties en PTLD na allogene SCT tot doel.

De benodigde frequentie van monitoring van de PCR EBV na een allogene SCT staat ter discussie en is vooral afhankelijk van de ernst en het aantal risicofactoren voor het optreden van een EBV reactivatie of een (vooral vroege) PTLD en het tijdsinterval vanaf SCT.

Vooralsnog is besloten de frequentie van monitoring terug te brengen naar één keer per week tijdens de klinische opname en verder bij elk poliklinisch bezoek, maximaal één keer per week. De duur van de standaard monitoring is afhankelijk van het type transplantatie en staat vermeld in het Infectieprotocol – Screening, monitoring en diagnostiek.

 

Ga terug naar de PTLD post allogene SCT homepage of lees meer:

Ga terug naar de homepage EBV reactivatie en PTLD.

Ga terug naar de algemene homepage Behandelprotocollen.