Wat is een stamcel­transplantatie?

Bij een stamceltransplantatie worden gezonde, bloedvormende stamcellen toegediend aan de patiënt. Deze stamcellen zijn van tevoren afgenomen bij de patiënt zelf of bij een donor. De stamcellen vinden hun weg naar het beenmerg in het bot waar zij weer bloedcellen kunnen aanmaken. lees meer

Wat is een stamcel­transplantatie?

Bij een stamceltransplantatie worden gezonde, bloedvormende stamcellen aan u toegediend. Deze stamcellen zijn van tevoren bij uzelf of een donor afgenomen. De stamcellen vinden hun weg naar het beenmerg in het bot waar zij weer bloed­cellen aan kunnen maken.

Nadat er is vastgesteld dat er bij u sprake is van een kwaadaardige bloedziekte wordt er een behandel­plan opgesteld. Vaak is dit een vorm van chemo­therapie, doelgerichte therapie of een combinatie hiervan. In sommige gevallen is als aanvullende behandeling een stamcel­transplantatie nodig.

Er zijn twee vormen van stamceltransplantatie:

  • Autologe stamceltransplantatie
  • Allogene stamceltransplantatie

Autologe stamceltransplantatie

Een autologe stamceltransplantatie is onderdeel van een behandeling met een hoge dosis chemotherapie. De hoge dosis chemotherapie wordt aan u gegeven om de ziekte zo veel mogelijk te onderdrukken of te bestrijden, maar beschadigd ook uw gezonde beenmerg.

Door voor de hoge dosis chemotherapie bij u stamcellen af te nemen en deze na de hoge dosis chemotherapie weer aan u terug te geven, kan er weer nieuw beenmerg opgebouwd worden en wordt uw bloedaanmaak hersteld. 

Allogene stamceltransplantatie

Bij een allogene stamceltransplantatie worden de stamcellen uit het bloed of beenmerg van een donor gehaald. Dit kunnen stamcellen van een broer of zus van u zijn, maar als dat niet mogelijk is, kunnen ook stamcellen van een niet-verwante donor worden gebruikt. Soms worden stamcellen gebruikt die afkomstig zijn uit navel­streng­bloed.

Een allogene stamceltransplantatie is alleen mogelijk als de HLA-typering van u en de donor bij elkaar passen, omdat de kans op afstoting dan zo klein mogelijk is. Bij een HLA-typering wordt er gekeken naar bepaalde kenmerken uw witte bloedcellen.

Het doel van een allogene stamceltransplantatie is dat de stamcellen nieuw beenmerg maken en dat dit beenmerg de laatste resten kwaad­aardige cellen aanvalt en vernietigd. Het nieuwe beenmerg moet de ziekte dus onderdrukken dan wel bestrijden. 

Meer informatie

Op de website van patiëntenorganisatie Hematon en de website van het Radboudumc leest u meer over autologe en allogene stamcel­trans­plantatie.