Wat is erytroferese?

Erytroferese is een behandeling waarbij we uw rode bloedcellen verwijderen en vervangen door rode bloedcellen van een donor. Deze behandeling kunnen we toepassen als u sikkelcelziekte of ernstige malaria heeft.

lees meer

Wat is erytroferese?

Erytroferese is een behandeling waarbij we uw rode bloedcellen verwijderen en vervangen door rode bloedcellen van een donor. Deze behandeling kunnen we toepassen als u sikkelcelziekte of ernstige malaria heeft.

Bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Rode bloedcellen (erytrocyten) vervoeren zuurstof door het lichaam. Witte bloedcellen (leukocyten) helpen bij de afweer tegen infecties. Bloedplaatjes (trombocyten) spelen een rol in de bloedstolling. Plasma is de vloeistof waarin de bloedcellen zich bevinden.

Bij een erytroferese wordt uw bloed via een infuus naar een hemaferesemachine gebracht. Dit is een soort centrifuge die de rode bloedcellen en het plasma met daarin de overige bloedcellen van elkaar scheidt. De rode bloedcellen worden weggenomen. Daarna krijgt u via het infuus rode bloedcellen van een donor. Uw eigen plasma met daarin de overige bloedcellen krijgt u ook weer terug via het infuus.  


Het beloop van een erytroferese

Tijdens de behandeling zit u in een makkelijke stoel. Eerst krijgt u een infuus in uw armen (links en rechts) óf in uw lies.

lees meer

Het beloop van een erytroferese

Tijdens de behandeling zit u in een makkelijke stoel. Eerst krijgt u een infuus. Dit komt óf in uw armen (links en rechts) óf in uw lies. Bij een infuus in de lies gaat het om een katheter. Deze plaatsen we onder steriele condities en onder plaatselijke verdoving.

Metingen en controles voor de behandeling

Voordat we beginnen met de erytroferese, nemen we bloed bij u af via het infuus. Dit bloed gebruiken we om enkele bloedwaarden te bepalen. Daarnaast controleren we uw bloeddruk en meten we uw temperatuur. Vervolgens kan gestart worden met de erytroferese.

Drink niet te veel

U kunt tijdens de behandeling niet opstaan, en dus ook niet naar de wc. Probeer daarom van tevoren niet veel te drinken. Uiteraard kunt u wel altijd gebruikmaken van een po of urinaal.

Duur van de behandeling

Een erytroferese duurt ongeveer 2 uur.


Bijwerkingen van een erytroferese

Omdat tijdens een erytroferese het antistollingsmiddel citraat wordt gebruikt, kan het calciumgehalte lager worden. Een andere bijwerking is vermoeidheid.

lees meer

Bijwerkingen van een erytroferese

Tijdens een erytroferese voegen we druppel voor druppel het antistollingsmiddel citraat toe aan het afgenomen bloed. Dit komt vervolgens ook in uw lichaam. Sommige mensen krijgen hierdoor een lager calciumgehalte, waardoor ze tintelende lippen of prikkelende vingertoppen krijgen. Een enkeling krijgt een gevoel van honger en duizeligheid of andere ongewone prikkels. Krijgt u deze klachten tijdens de behandeling? Meld dit dan direct. Dan kunnen we via een infuus een beetje calcium toedienen, waardoor uw klachten snel afnemen. Meestal zijn de klachten binnen 1 uur na de behandeling verdwenen.

Waarschijnlijk bent u na een erytroferese moe. Daarom is het niet verstandig om zelf naar huis te rijden.


Wat is hemaferese?

Bij een hemaferese halen of vervangen we met een hemaferesemachine bepaalde bestanddelen uit uw bloed.

lees meer

Wat is hemaferese?

Bij een hemaferese halen of vervangen we met een hemaferesemachine bepaalde bestanddelen uit uw bloed. Denk aan plasma of een bepaald type bloedcellen. Hemaferese is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen. Voorbeelden hiervan zijn plasmaferese, erytroferese en stamcelaferese.