Wat houdt chemotherapie in?


Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kwaad­aardige kanker­cellen doden en de celdeling remmen. De meeste kanker­cellen delen snel. Dit maakt chemo­therapie geschikt voor de behandeling van kanker.
 
Chemotherapie wordt via een infuus, een injectie of tabletten toegediend. Vervolgens verspreid het zich via het bloed over het gehele lichaam, waardoor het bijna overal kanker­cellen kan bereiken. 

Verschillende soorten chemotherapie


Er zijn verschillende soorten chemo­therapie. Welke soort gegeven wordt, is afhankelijk van het soort kanker en de (medische) situatie van de patiënt. Per patiënt wordt er een apart behandel­plan gemaakt.

Bijwerkingen 


Chemotherapie heeft niet alleen invloed op de kanker­cellen, maar ook op de gezonde cellen. Hierdoor kunnen er bijwerkingen optreden. De kans op bijwerkingen, het type bijwerkingen en de duur hiervan zijn afhankelijk van het type chemo­therapie, het soort kanker en de (medische) situatie van de patiënt. Dat geldt ook voor de eventuele voorzorgs­maatregelen die moeten worden genomen. Deze informatie is dusdanig specifiek dat het behandelend team hierover apart met elke patiënt spreekt.